Фестивалот на песочни фигури „Вестон-супер-Маре“ се одржува веќе четеринаесет години на плажа во Сомерсет, град покрај море на северот од Англија. Овогодинешните скулптури, вкупно 30 на број, главно се занимаваат со политика.

Освен познати светски политичари, уметниците се занимаваа и со Брегзит, како и низа други теми.Се претпоставува дека фестивалот на кој, ако остане времето стабилно, скулптурите ќе останат “живи” и неколку месеци поради што се очекува дека ќе привлечат околу200 000 посетители.

За изработка на скулптурите во период од 2 недели потрошени се околу 3000 тони песок.