Милан Станковиќ (34) во последно време е посветен на верата, често посетува манастири и престојува во нив, а сега првпат зборува на овие теми.

На прашањето кога станал верник и што било пресудно тоа да се случи, Милан рече.

Се крстив како бебе за да преживеам, а во мојот краток живот преживеав многу. Сите ние имаме аспирации, желби, планови, успеси, идеи. Бог ми дал големи дарови, а со тоа доаѓа и големиот крст. Но, во лудилото на ова време, духовно слепи, глувонеми, грешни, паднати по природа, на сите неминовно сериозно ни недостасува и задоцнето чувствуваме дека без Логосот Божји, животот нема живот и смисла. Тоа го потврдија сите оние кои се сериозни во животот. Сите науки, филозофии, револуции, идеологии се ограничени со рамката на создадените, без пристап до тајните на Создателот, причини. И на крајот сè завршува кај Господа, бидејќи преку него сè настанало