Најмалку шест лица ги загубија животите, а 450 имаат здравствени проблеми поради електронските цигари во Америка.

Нема сомнение дека електронските цигари во моментов се огромен хит низ целиот свет, но прашање е колку се безбедни и здрави.

Вдишувањето мешавина од никотин, вода и вкус од е-цигара, многумина сметаат дека е алтернатива на пушењето и потенцијално начин да се откажете од цигарите.

Сепак, една од најактуелните теми во Америка се потенцијалните ризици по здравјето од тоа, како и колку е законски регулирана таа индустрија.

Зошто?

Поради повеќе од 450 лица кои имале проблеми, со најмалку шестмина мртви.

Една од најшокантните приказни доаѓа од осумнаесетгодишната Симе Херман, која објави фотографија на Интернет откако се разбудила од кома. Прво имала пневмонија, а потоа и откажале белите дробови, па сакаше да ги „предупреди другите на употребата на електронските цигари“.

Ова е причината зошто Управата за храна и лекови (ФДА), одговорна за заштита на јавното здравство во САД, се обидува да утврди што го предизвикува проблемот.

Кои се симптомите?

Според истражувањето од 2016 година, во Америка има околу 10 милиони електронски цигари, а половина од корисниците се на возраст под 35 години. Најмногу ги користат граѓани на возраст од 18 до 24 години и најчесто токму тие имаат здравствени проблеми – во просек, станува збор за деветнаесетгодишници.

Една теорија вели дека проблемите можат да бидат предизвикани од една лоша состојка во течноста содржана во електронска цигара – како што е витамин Е.

Минатата недела, државните власти во сојузната држава Њујорк започнаа со тестирање за витаминот Е, посочувајќи дека тоа е главниот предмет на истражување. Во Њујорк досега 34 лица се разболеле од електронски цигари.

Сепак, ФДА не го посочи витаминот Е како причина, истакнувајќи дека постои можност други хемикалии да се одговорни за проблемите.

Дали сè ова е ново?

Не, ова не е првпат електронските цигари да предизвикуваат загриженост. Британскиот медицински журнал минатата година објави извештај за жена хоспитализирана поради кашлица, треска, обилно потење и откажување на белите дробови.

Причината е растителен глицерин, пронајден во нејзината електронска цигара.