„Го поддржувам обвинението и обезбедените докази.Обвинителството може да докаже дека обвинетиот Илија Спасески во ресторан вечерта на 19 Јануари 2023 година го натепал Пендиков, објавија бугарските медиуми.

Тој се приближи до масата на Пендиков и му рекол: „Зарем не ти е срам.
да се дефинираш како Бугарин“.

Откако повредениот Пендиков му рекол да се смири,обвинетиот се преселил на друга маса“.

Откако случаен минувач им викнал да застанат, обвинетиот Илија Спасески одговори: „Не
вреди за Бугарин да се повика полиција“, а двајцата напаѓачи продолжиле да го тепаат Пендиков, додаде обвинителот.