Кина го претстави списокот на своите 500 најголеми компании за 2019 година, известувајќи за подобри резултати и постојан раст.

Новиот список на компании засновани на приходи за 2018 година беше објавен заеднички од Кинеската конфедерација на претпријатија и кинеската асоцијација на директори на претпријатија.

Најдобрите 500 компании во Кина оваа година опфаќаат 76 индустрии кои оствариле вкупни приходи од  11 билиони долари во 2018 година, т.е. за 11,14% повеќе од претходната година.

На врвот на списокот се „Кина петрохемиска корпорација“, „Кина Национална нафтена корпорација“ и „Државната корпорација за електрична мрежа во Кина“. Тие инвестирале вкупно 976,55 милијарди јуани, што претставува зголемување од 21,71% од година во година.

Истражувањето и развојот се приоритет број еден за компаниите, при што 426 од нив инвестираат  повеќе пари од претходната година. Вкупно 340 компании учествуваа во развојот на над 1000 меѓународни стандарди.

Хуавеј  се најде на првото место во Кина, со пронајдоци со над 2000 патенти, доделени во првата половина на 2019 година.  Кина  исто така има најмногу големи компании во годинашната Fortune Global 500.