Жетвата на пченицата е речиси на половина, а МЗШВ се уште нема утврдено цена за откуп. Иако законскиот рок за утврдување на цена е 10 дена пред почеток на жетва, оваа година тоа не е направено. Имено во услови кога сме на половина реализирана жетва, МЗШВ нема воспоставено систем на организиран откуп на пченицата, за што има законска обврска, вели Цветан Трипуновски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ

Димковски, Николовски и Заев ги имаат оставено земјоделците на милост и немилост. Откупната цена ќе биде очајно ниска и под секоја производствена логика. Оваа година површините со пченица во Пелагонија се намалени за 40% во споредна со минатата година. Заев не само што нема план како да го унапреди земјоделието, напротив го уназадува веќе трета година по ред.Зоран Заев е брука за Македонија и за македонскиот земјоделец. Зоран Заев со цела влада треба веднаш и сега да си замине, вели Трипуновски.

Изјава 09.07.2019

Жетвата на пченицата е речиси на половина, а МЗШВ се уште нема утврдено цена за откуп. Иако законскиот рок за утврдување на цена е 10 дена пред почеток на жетва, оваа година тоа не е направено.Имено во услови кога сме на половина реализирана жетва, МЗШВ нема воспоставено систем на организиран откуп на пченицата, за што има законска обврска.Ги повикуваме Државниот инспекторат за земјоделство, Пазарен инспекторат, Биро за метрологија да излезат веднаш на терен.Повеќе на линкот 👇👇👇http://www.vmro-dpmne.org.mk/2019/07/09/zhetvata-na-pchenitsata-e-rechisi-na-pola-a-mzshv-nema-utvrdeno-tsena-za-otkup/

Gepostet von Цветан Трипуновски am Dienstag, 9. Juli 2019