Фолксваген (Фолксваген) се подготвува делумно да продолжи со производство на автомобили во Германија. Најпрво ќе биде лансирана фабриката на компанијата во Цвикау, каде што производството беше затворено поради пандемијата од коронавирусот, информира ДПА.

Линијата ќе започне повторно во четврток, изјави портпаролот.

Продолжувањето на производството се совпаѓа со укинувањето на првите рестриктивни мерки во Германија, откако е постигнат напредок во борбата против ширењето на вирусот, забележува агенцијата.

Предвидено е сите 8000 вработени во фабриката Звикау постепено да се вратат на работа, од кои повеќето ќе останат со скратено работно време до 3 мај.

Во четврток, најголемиот светски производител на автомобили планира повторно да ја отвори својата фабрика за мотори Чемниц.

Фабриките на Фолксваген во Волфсбург, Емден, Дрезден и Хановер се очекува да бидат отворени на 27 април. (БТА)