Грција е во процес на подготовка на првата масовна аукција на продажба на недвижен имот што една грчка банка ја стекна од претходните сопственици, но не успеа да ги продаде затоа што немаше заинтересирани страни.

Аукцијата ќе опфати два „пакети“ со вкупно 950 имоти и продажбата, која се подготвува од април, се очекува да заврши на почетокот на следната недела, пишува  Катимерини.

Станува збор за имоти кои претходно се тргувале од агенциите Стар и Опус и сега се во сопственост на Евробанк, кои или ги купиле на аукции или ги преземале бидејќи нивните заеми не биле вратени.

Книговодствената вредност на двата пакети на средства се проценува на околу 110 милиони евра.

Пакетот Стар содржи 685 имоти, главно станбени и трговски – канцеларии, продавници, магацини, градежништво и индустриско земјиште. Пакетот Опус содржи 258 комерцијални својства.

Банката известува дека интересот за двата „пакети“ е задоволителен, бидејќи обврзувачки понуди поднеле и грчки и странски фондови за инвестиции, од кои две претходно купиле комерцијални недвижнини во Грција: серија канцеларии продадени од Алфа банка за 95 милиони евра, и комерцијална зградата на Пиреус банка од 12 милиони евра, пренесува Бета.

Покрај двата „пакети“ на недвижен имот кои сега се продаваат, Евробанк подготви и трет, со уште 150-200 станбени и индустриски имоти, канцеларии и продажни места. Тој пакет ќе се обиде да го продаде пред да истече 2019 година.

Според директорите на пазарот на недвижнини, грчките банки ќе ја интензивираат продажбата на недвижнини во втората половина на оваа година со цел да се ослободат од многу значајните трошоци за управување што ги имаат за секоја недвижност, но и да имаат корист од подобрувањето на климата на пазарот.

Цените на недвижностите во Грција се опоравуваат од крајот на 2018 година, оптимизмот се врати на пазарот и странските инвеститори постојано бараат нови можности, а сегашната состојба се смета за најповолна по неколку години, заклучува Катимерини.