Цената на доматите од оранжерии  во реонот на Сандански и Петрич  падна на  рекордни 50 стотинки за  килограм, се пожалија се  тамошните производители, пренесуваат бугарските медиуми.

За помалку од десетина дена цената паднала за речиси двојно, а една од причините е дека препродавачите не купуваат,  манипулираат со  цената, или пазарот е преплавен со стока, укажуваат бугарските земјоделци.

Васил Георгиев, еден од првите одгледувачи на зеленчук во регионот Сандански, кој ја коментираше ситуацијата:

Не знам која е причината за падот на цената на доматите. Но, за мене ова не е нормално. Евтиниот домат доаѓа од соседна Македонија и затоа не бараат. Купувачите одбиваат да купат. Пред два дена ми понудија цена од 50 стотинки за килограм, а потоа одбив да ги подадам. Вчера, препродавачите доаѓаат и ми ја објавуваат цената на … 60 стотининки !!! Ова, ако не е лошо со нашиот труд, не знам како да го дефинирам “.

Во моментов, други трговци престанаа да купуваат поради ниската цена и поплавите со увезениот пазар на стоки во Софија.

Таквиот колапс на цените не е регистриран досега”, рече Георги Петров.