Војната во Украина доведе до големи зголемувања во сите сектори, а земјоделците во Германија стравуваат за житните култури.

Ако продолжи вака, Здружението на фармери во Германија најави дека лебот наскоро би можел да чини и до 10 евра, пишува Fenix ​​Magazine.

Томас Боде, пекар од германската сојузна покраина Тирингија, за „Фокус онлајн“ изјави дека неодамна морал да ги зголеми цените на своите производи за околу 20 отсто поради зголемените трошоци. Обично, трошоците за производство, вклучувајќи ги и трошоците за работна сила, го сочинуваат најголемиот дел од цената. Сега, според Боде, тоа веќе е променето.

„Трошоците за суровини и енергија сега се на исто ниво со трошоците за производство“, изјави тој за Фокус онлајн.

Сега, за да им овозможи на сите, без разлика на нивната финансиска состојба да купуваат пекарски производи Боде на своите клиенти им нуди леб од претходниот ден по половина цена.