Трговската војна е штетна за целиот свет, предупреди милијардерот Ворен Бафет за CNBC.

Пред американските медиуми, тој истакна дека трговска војна меѓу САД и Кина ќе влијае на двете држави и целиот свет.

Шефот на конгломератот Berkshire Hathaway истакна дека „сè е поврзано во светот“ и додаде дека пазарите реагираат „разумно“ на заканите за наметнување на нови давачки од САД.

Тој смета дека многу бизнисмени се стекнаа со играчки, но според него “ќе биде огромна загуба на време”, ако САД ја користат оваа тактика на трговските преговори со Кина. Милијардерот одби да направи прогноза за исходот од преговорите.

Министерството за надворешни работи на Кина објави дека трговските преговори со САД ќе продолжат и по план преговарачкиот тим се подготвува да патува до Вашингтон оваа недела.

Вчера претседателот на САД Доналд Трамп се закани дека ќе стави нови давачки за увоз на кинески стоки за да се забрза темпото на преговорите. Но кинеското министерство истакна дека ваквите закани се упатени и во минатото.