Слатките по кои цел свет „полуде“ се дело на познатиот Мишел Ферер. Човекот кој ја создаде империјата на слатките почина пред девет години, а зад себе остави ги Нутела, бонбоните тик-так, и познатото јајце Киндер.
Почетокот на компанијата
Историјата и приказната за познатото семејство Фереро, кое изгради вистинско чудо и слатка империја, датира од 1946 година.
Историјата на „Групата Фереро“ е приказна за упорниот семеен дух и успех низ три генерации. Браќата Пјетро и Џовани Фереро работеа заедно во мала семејна слаткарница за да создадат производи што ќе го дефинираат името Фереро. Пјетро бил двигател на иновативноста и креативноста што подоцна ќе му ја пренесе на својот син, Микеле Ферер.
Пјетро бил познат по својата љубов кон експериментирањето, а неговите пријатели со љубов го нарекувале „научникот“. Тој секогаш се обидувал да најде нови вкусови и текстури за да ги изненади и воодушеви клиентите во италијанскиот град Алба, каде што сè започна.
Од локални почетоци до меѓународна слава
Семејството Фереро беше првиот италијански производител по Втората светска војна што отвори производствени капацитети и канцеларии во странство во овој сектор, претворајќи ја компанијата во вистински меѓународен играч.
Нивната меѓународна експанзија започна сериозно во 1956 година, кога беше отворена голема фабрика во Германија. Кратко време подоцна, втората меѓународна локација на Фереро беше отворена во Франција, и оттогаш нејзиниот раст е сè побрз. .
Креатори на светски познати слатки
Она по што се најпознати и што ги направи најпознати е чоколадниот намаз, Нутела, кој го има речиси во секој дом. Исто така, Нутела често се споменува како еден од највпечатливите симболи на глобализацијата.
Приказната за Нутела
Сè започна по Втората светска војна. Чоколадото во тоа време било многу скапо и никој не можеше да си го дозволи, барем не во Италија. Семејството Фереро имало своја чоколадна формула, која најмногу вклучувала лешници, бидејќи Алба била полна со лешници. Визијата на семејството беше:
„Како да направиме нов рецепт со помалку какао и висока хранлива вредност на лешниците“. Секако дека успеале во тоа, а познатиот рецепт се нарекува многу едноставно – ‘Супер крема’.
Потоа, 20 години подоцна, се појавила идејата малку да се подобри овој рецепт, бидејќи се развиваа нови технологии и нови методи. Така Мишел Фереро ги интегрираше сите овие новитети со веќе постоечкиот рецепт и создаде вистинско чудо. Нутела е создадена во 1964 година.
Семејната компанија Фереро е многу таинствена, а причината е, наводно, претпазливоста од шпионажата од конкурентите. Никогаш нема одржано прес-конференција и не дозволува медиумите да ги посетат нејзините објекти. Производите на Ferrero се направени со машини дизајнирани од внатрешен инженерски оддел.
Comments are closed for this post.