Украинската војска ги користи последните обиди да ја поврати позицијата во војната против Русија. За таа цел планираат да го користат морскиот дрон „Magura V5“ кој може да  се наведува преку сателит.

Специјалност на овие дронови е гаѓање на воени бродови какви што има руската војска во црноморската флота.