Досега вакцинацијата против коронавирусот во Германија беше доброволна. Но, Премиерот на Баварија, Марукс Содер,  го става во игра задолжителното вакцинирање за одредени групи. Сепак, за тоа ќе одлучува етичкиот совет.

Содер  пожали дека има „преголемо одбивање да се вакцинираат работниците кои работат со  стари лица и во домови за стари лица“.

„На ​​вакцинирањто  треба да се гледа како граѓанска должност“, рече Содер.