Абу Забуџдах бил фатен во 2002 година и бил подложен на брутално испрашување, кое вклучувало истурање вода преку крпа, заклучување во кутија и држење буден неколку дена. Иако не е обвинет за никакво кривично дело, тој се уште се наоѓа во озлогласениот затвор Гвантанамо.

Од скривалиште во Тајланд, ЦИА го предупреди своето седиште во 2002 година дека нивните методи на испрашување затвореници може да доведат до смрт. Да се ​​случеше тоа, ќе беше кремиран, не оставајќи никаква трага. Меѓутоа, ако преживее, дали ЦИА може да обезбеди гаранции дека ќе остане во изолација? Таа би можела да …

Абу Забуџда, наведе агенцијата, „никогаш нема да биде доведен во ситуација да има значителен контакт со други луѓе“ и треба „да остане без контакт доживотно“. Вака започнува документарниот филм на HBO на Алекс Гибни „Вечен затвореник“, кој опишува како првиот затвореник бил подложен на, како што ЦИА го нарекува подобрени техники на испрашување (EIT), или како што остатокот од светот го нарекува поедноставен збор – тортура.

Скоро две децении по размената на таа порака, ЦИА докажа дека си стои на зборот. Зубаида, кој никогаш не бил обвинет за кривично дело, сè уште е во затворот Гвантанамо