Сите корисници на мобилни телефони во Германија кои имаат германски СИМ картички биле вознемирени од силен звук за узбуна и опасност. Звукот корисниците го слушнале сите кои имаат телефони, без разлика дали во моментот мобилниот телефон им бил вкучен или не.

По неколку минити добиле порака дека станува збор за итен повик од Министерството за цивилна заштита и помош при кататрофи но оти во моментов нема никаква опасност и дека станува збор за предупредување.

Сево ова доаѓа само неколку денови откако германските власти објавија дека спречиле државен удар.