Унгарската десничарска влада изработи предлог закон со кој на истополовите парови практично би им се забранило посвојување деца, за што активистите за права тврдат дека е напад врз ЛГБТ заедницата во време кога поради пандемијата на коронавирусот не смеат да протестираат.

Предлозите беа испратени во унгарскиот парламент доцна синоќа за да се зајакне позицијата на владата, непосредно поред денес да стапат на сила строгите мерки против коронавирусот во обид за сузбивање на заразата.

Во предлог законот е наведено дека само брачни двојки можат да посвојуваат деца, а самците можат да посвојат само со посебна дозвола од министерот надлежен за семејни прашања.