Хрватските државјани Ненад Петрак (43) и Кристијан Палиќ се уапсени во Турција под сомнение за шверц на дрога. Сепак, тие се само еден од многуте криминалци од овие простори кои побарале засолниште во Турција.

Зошто Турција стана прибежите за криминалците?

Лидерите на меѓународните криминални организации можат да се кријат зад турските пасоши и да ги инвестираат парите заработени од криминални активности или да купат куќа за 400.000 долари. На овој начин, дури и да бидат фатени во Турција, нема да бидат екстрадирани во земјата каде што би им се судела – пренесува истанбулски „БирГун“.

Миле Новаковиќ, поранешен разузнувач  објасни зошто криминалците од Балканот ја избираат Турција од сите земји во светот.

– Сега можете да влезете во Турција само со лична карта. До него е исто така лесно да се стигне, а милиони наши туристи одат таму секоја година – рече Новаковиќ.