Светските лидери дадоа свој пример за свесноста за вакинација.Американскиот претседател Џо Бајден, гермаската канцеларка Ангела Меркел, турскиот претседател Ердоган, Борис Џонсон од Велика Британија.

 

Сите тие се вакцинираа, воглавно со вакцините на Астра Зенеска и на Фајфер.Тоа го сторија и повеќето балкански лидери но не и македонскиот државен врв.