Министерството за трговија и индустрија на државата Катар ја поздрави денешната пресуда на Светската трговска организација (СТО) утврдувајќи дека Кралството Саудиска Арабија ги прекрши правата на интелектуална сопственост со тоа што одбива да преземе акција против пиратството на „beoutQ“ канал, а наместо тоа активно промовирање на оваа пиратерија.

Пресудата на СТО открила дека Кралството Саудиска Арабија ги прекршила своите обврски според Договорот за СТО за трговските аспекти на правата на интелектуална сопственост („Договор ТРИП“) и не успеа да ги заштити правата на интелектуална сопственост на ИП, одбивајќи да преземе акција против, а наместо тоа активно промовирање, софистициран саудиски преносен пиратски „БитКК“.
СТО ја повика Саудиска Арабија да престане да ја злоупотребува правата од ИП и „да ги донесе своите мерки во согласност“ со законот на СТО.

Ова е првпат во седумдесет и тригодишната историја на СТО и неговиот претходник (ГАТТ) дека Комисијата го отфрли обидот на испитаникот да се повика на исклучок на националната безбедност како одбрана.

Панелот на СТО откри дека неуспехот на Саудиска Арабија да преземе кривични активности против beoutQ е толку исклучен од кој било легитимен безбедносен интерес што не може да го исполни дури и „минималниот услов за веродостојност во однос на прогласените суштински безбедносни интереси“.
Реагирајќи на извештајот на Панелот, НИЕ министерот за трговија и индустрија Али бин Ахмед Ал Кувари во изјава за новинската агенција Катар изјави

Катар и носителите на меѓународни права денес постигнаа огромна победа. Очекуваме Саудиска Арабија, особено затоа што е домаќин на претстојната Г-20, да ја почитува оваа одлучна одлука и да стави крај на кражбата и пиратеријата на правата од ИП одеднаш. Тие можат да започнат со зачувување на пресудата на СТО и спроведување фер, навремена и транспарентна правна постапка против сторителите.

Пресудата уследи откако државата Катар поднесе формална тужба против Кралството Саудиска Арабија преку Телото за решавање спорови на СТО.
Во својот извештај објавен денес, СТО-панелот заклучи дека beoutQ пиратски содржини заштитени со авторски права на катарската компанија beIN Media Group LLP (beIN) во Саудиска Арабија и пошироко, вклучително и преку продажба на претплати на beoutQ и поставени декодерни кутии на бројни малопродажба продажни места низ Саудиска Арабија.

Во извештајот се вели дека во прилог на комерцијална и лиценцирана спортска содржина на пиратството на BeIN, кутиите beoutQ овозможуваат пристап до илјадници пиратски филмови, ТВ-емисии и ТВ-канали од целиот свет, а пиратските преноси се пренесени преку саудиска Арабат сателитска фреквенција и саудиска компанија, Саудиска Селевизион Компани ДОО, „дозволи или помогна на beoutQ да ги емитува своите пиратски содржини на Арагат“.
Во извештајот се истакнува дека пиратеријата е спроведена на „комерцијална скала“. Панелот го заклучи ова откако разгледа докази што ја откриваат комерцијалната цел на beoutQ, како што е продажба на реклами и широк маркетинг на пиратската услуга.