Шпанските власти вчера го отстранија последниот споменик на бившиот дикатор Франсиско Франко, што се наоѓаше во шпанската енклава Мелија во Северна Африка.

Отстранетата статуа е поставена во 1978 година, три години по смртта на Франко, во чест на неговите подвизи како воен командант во текот на 20-тите години на минатиот век во конфликтот меѓу Шпанија и бербреските племиња во Мароко.