Властите во Лос Анџелес и Сан Франциско се борат со зголемен број случаи на предозирање и се обидуваат да го спречат ширењето на дрогата која буквално „јаде човечко месо“

Тешка борба против уличната дрога наречена Транк се води во многу поголеми американски градови. Тој ги претвора луѓето во „зомби“, а тие се снимени како стојат премрзнати по улиците, лежат немоќни дрогирани и со рани на кожата.

. Tranq е мешавина од опиоидниот фентанил и смирувачот за крави и коњи ксилазин, кој е легален со ветеринарен рецепт. Дилерите често ја мешаат оваа „дрога за зомби“ со кокаин и хероин, но најчесто се користи за намалување на фентанил, смртоносен синтетички опиоид, пишува Daily Mail.

Сето тоа со цел да им се намалат трошоците и да се зголеми побарувачката, а корисниците на дрога рекоа дека новиот коктел им го зголемува нивото на зависност, па почесто го консумираат.

Tranq е лек кој се пуши, шмрка или се инјектира и предизвикува страшни рани кои случајно се појавуваат по целото тело. Тоа се често длабоки рани кои полека зараснуваат и во многу случаи доведуваат до ампутација.

Кога ксилазин се комбинира со опиоиди како што е фентанил, тој ги зголемува опасни по живот ефекти на респираторната депресија (забавување или запирање на дишењето) предизвикана од опиоиди, зголемувајќи го ризикот од предозирање и смрт. Налоксон, лек кој се користи за лекување на предозирање со опиоиди, нема ефект врз предозирањето со ксилазин.

Фентанил предизвикува инстантна зависност кај луѓето и е одговорен за дури триста смртни случаи дневно, предупредува американската ДЕА. За повеќето луѓе, дури и 2 милиграми од оваа дрога се фатални. Иако на американскиот пазар пристигнува од јужноамериканските земји, супстанците за неговото производство доаѓаат од азискиот пазар.