Неодамна се појавија информации кои многу го загрижија Вашингтон, а тоа е дека Москва има печатница која печати вистински долари, објави „Објектив.рс“

Имено, според неколку американски портали, Владимир Путин ја купил оваа машина за правење американски валута од Северна Кореја пред десетина години. Со таа машина, Путин ја стабилизирал својата економија бидејќи заработува долари кои му помагаат да ја одржи Русија финансиски и монетарно во банкрот.

Русија ја добила машината од Северна Кореја, а за возврат му ветила на Пјонгјанг дека во следните 30 години ќе испорачува големи количини храна, што е дефицитарна роба во оваа азиска земја. Она што со право се поставува како прашање е од каде во Северна Кореја машината која прави вистински долари.

Дека оваа теорија е можна говори и фактот што пред 15 години на еден брод американската морнарица пронашла неколку контејнери полни со „супер долари“, фалсификувани банкноти од сто долари со толку висок квалитет што речиси и не се разликуваат од оригиналот. . До денес, експертите не нашле разлика помеѓу овие и вистинските долари.