Цел еден град со 600.000 жители е евакуиран во јужна Јапонија заради ризик од поплави и разурнувачки одрони.

Јапонската телевизија НИК наведе дека властите им наредиле на жителите на Кагошима и на уште два помали града да го напуштат островот Кјосо и да се сместат во специјални засолништа во означени безбедносни зони.Ваквата мерка дојде откако од петокот на островот паднале 950 милиметри воден талог, а метеоролозите највија нова бура која ќе донесе врнежи во висина од 350 милиметри.

Премиерот на Јапоинија, Шинзо Абе изјави дека жителите „мора да ги почитуваат мерките за да го заштитиа сопствениот живот“.

Армиските сили, исто така, се во сосотојба на готовс за спасувачки операции.