Оние кои ја гледаа серијата „Наркос“ посветена на Пабло Ескобар го сретнаа и ликот на Бари Сил. Тоа беше личниот пилот на Ескобар кој истовремено и за ДЕА и за ЦИА.Седењето на повеќе столици на крајот го чинеше живот. Првпат е уапсен на Флорида како шверцува седативи иако претходно за кланот Меделин прошверцувал стотици килограми кокаин

Го осудиле на десет години но тогашната американска адиминстрација сакала да го искористи неговото пилотско искуство на државниот удар кое го правеле во Никарагва.
Кога луѓето на Ескобар разбрале за неговото шурување со американските служби нарачале тој да биде ликвидирал.

Починал во неговото возило откако два автобили му се доближиле од левата и десната страна.Сил знаел „колку е часот“ и само ги ставил рацете на воланот за екекутерите слободно да ја завршат работата.