Пет лица починаа во болници во Велика Британија како последица на листериоза, болест што ја предизвикува бактеријата листерија, за која се претпоставува дека се проширила преку болничката храна.

По ширењето на епидемијата на листериоза во неколку британски болници, Владата во Лондон нареди контрола на болничката храна.

Британскиот министер за здравство Мет Хенкок изјави дека ќе преземе „радикално нов пристап“ во дистрибуцијата на храната што им се дава на пациентите во болниците.

Властите сметаат дека бактеријата листерија се наоѓала во салатите и сендвичите дистрибуирани од компанијата „Гуд Фуд Чеин“, која снабдува со храна десеттина болници во Велика Британија.

Покрај во „Гуд Фуд Чеин“, дополнителни контроли се наложени и во добавувачите со месо на компанијата.