Новите австралиски банкноти содржат голем број додатоци за поголема безбедност, но банкнотата од 50 долари има печатна грешка.

Печатна грешка била испечатена 46 милиони пати на австралиски банкноти од 50 долари. Медиумите јавуваат дека новата банкнота од 50 австралиски долари стигна до граѓаните со голема печатна грешка во ситните испечатени букви.

Австралиската банка за резерви погрешно го напишале англискиот збор „одговорност“ („респонсибилтy“ наместо „респонсибилитy“), заборавајќи ја буквата „и“. Околу 46 милиони од овие испечатени банкноти се во употреба во земјата.

Вкупната вредност на банкнотите со печатна грешка, кои биле пуштени во употреба во октомври минатата година, изнесува 2,3 милијарди долари.