Роберт Фицо и неговата Сопруга се во во брак речиси 4 децении. Дека зад секој успешен маж стои силна и уште поуспешна жена, потврдува и приказната на словачкиот премиер. Имено, тој ја запознал сопругата Светална за време на студиите – и двајцата дипломирале на Универзитетот Комениус во Братислава.

Делејќи ја школската  клупа тие прво станаа најдобри пријатели, а потоа нивната врска прерасна во вистинска љубов која траеше цели 36 години.

Судбоносното „да“ го кажале во 1988 година, а круна на нивната љубов е нивниот син Михал, кој студирал на Економскиот универзитет во Братислава.


Светлана е многу остварена жена во својата работа, таа е една од најбараните правници, а предава и на универзитетот.

Таа потекнува од многу угледно семејство – нејзиниот татко е Јаромир Свободан, познат чешки тенор пејач, театарски фотограф и мултиинструменталист.