Надбискупот Серџо Пагано за прв пат јавно објавува дел од тајните што ги открил во текот на 45-те години што работел во едно од најважните и најнеобични складишта на документи во светот во Ватикан

Во интервјуто  насловено „Секретум“, што ќе биде објавено денеска, Пагано открива некои од непознатите, помалку познати и задкулисни детали за добро познатата сага на Светата столица и нејзините односи со надворешниот свет во изминатите 12 века.

Во разговорите во текот на една година со италијанскиот новинар Масимо Франко, Пагано навлегува во сè, од запленувањето на архивите од Наполеон во 1810 година до аферата Галилео и необичната конклава, собир на кардинали за избор на папа во 1922 година што го доби во последен момент донации од американски католици.

Ова е прв пат и ќе биде последен затоа што се подготвувам да заминам“, изјави 75-годишниот Пагано за Асошиетед прес.

Со 85 километри полици, од кои голем дел под земја во двокатен, огноотпорен армирано-бетонски бункер, архивата содржи и документација од нунции од Ватикан.

Пагано го припишува континуираниот повоен молк на Пије на неговата загриженост за создавање еврејска држава. Ватикан имаше долга традиција на поддршка на палестинскиот народ и беше загрижен за судбината на христијанските религиозни места во Светата земја доколку териториите ѝ бидат предадени на новосоздадената држава Израел.

Пагано открива дека по смртта на папата Бенедикт XV, кардиналот задолжен за папската каса и сметки отишол во неговиот сеф и го нашол буквално празен.

„Немаше хартија, банкнота или паричка. Се испостави дека Бенедикт не бил страшно фискално одговорен и ја оставил Светата столица во минус кога почина на 22 јануари истата година.

Папската каса секогаш се користела за финансирање на конклавата за избор на нов папа, што значело дека Светата столица била во финансиска криза во време кога Европа сè уште економски закрепнувала од Првата светска војна. Книгата за прв пат репродуцира шифрирани телеграми во кои секретарот на Ватикан бара од својот амбасадор во Вашингтон итно да му го испрати она што го има во сефот за да може да се гласа.