Европската унија сноси морална одговорност за вовлекување на Украина во конфликтот, бидејќи не и даде јасен план, а рано е да се преговара за влез на Киев во блокот, бидејќи не се познати точните граници и населението на таа земја, анализира Виктор Орбан.

„Првото прашање е дали Украина ќе постои како држава во иднина, со оглед на уништувањето предизвикано од војната. Ние сме морално одговорни што ја вовлекувавме Украина во овој конфликт со ветување поддршка без јасен план. Ако продолжиме во овој дух, под овие услови, преговорите за нејзино членство се преуранети“, вели Орбан во интервју за „Поинт“.