На денешната седница на Европскиот парламент со мнозинство гласови беше одлучено да се стави крај на поместувањето на стрелките на часовникот во ЕУ од 2021 година.

Промената на часовникот се случува два пати гоишно и тоа во март и октомври.


Земјите кои планираат засекогаш да останат на летното сметање на времто ќе треба да ги сменат стрелките на часовникот за последен пат во 2021 година.