Нов, мистериозен вирус пристигна во Европа од Кина,наречен „синдром на  бели дробови“,Oвој вирус е виновен бранот на пневмонија, особено кај децата, кој не реагира на антибиотици.

– Се надеваме дека нема да има пандемија, туку фактот дека во последно време е зголемен бројот на пневмонија и кај децата и кај возрасните во Холандија, Данска, Америка, Литванија, всушност во земјите каде што системот против ковид беше доста развиен.  Исто така, треба да се има предвид дека сите овие бактерии и сите овие вируси некако имаат свој ритам на изглед, на пример микоплазматска пневмонија, која често се обвинува за оваа т.н. белодробниот синдром, односно кај овие пневмонии се јавува приближно на секои 4 години, односно од 3 до 6 години – вели д-р Саша Милиќевиќ за Курир.рс.