На 26 октомври 1942 година американскиот носач на авиони „USS Hornet“ бил погоден во борбите со Јапонците на островот Санта Круз. На него се наоѓала посада од 2.200 војници.

76 години тој е пронајден кај Соломонските острови. Погледнете како изгледа сега.