Норвешка со право може да се нарече една од најсоцијалните земји во светот. Вредноста на нивниот стабилизациски фонд, кој кај нас би се нарекол пензиски, достигнал рекордни 10 милијарди норвешки круним односно 1.000 милијарди долари.

Ова се должи на растот на цената на нафтата со која ова земја е богата и по успешното тргување на берзите.

Поради тоа, властите планираат секој граѓанин да добие по 200.000 долари неповратни средства.

Норвешкиот пензиски фонд грижливо се чува за идните генерации и со него можат дури и да се покриваат долговите на Владата иако тоа се случува ретко.