Германската канцеларка Ангела Меркел активно го користи летниот одмор. Таа се појави на Фестивалот на операта во Бајрот. Се забележуваше дека таа е одлично расположена и оти нема трага од тресењето.

На канцеларката дури не и пречеа и високите температури. Меркел беше облечена во жолта комбинација и прошета на црвениот тепих.