Поранешниот шеф на ЦИА, Дејвид Петерус вели дека НАТО е труло одвнатре и дека тоа преживува само поради претседателот на Русија, Владимир Путин.

Според него, САД многу повеќе работат за НАТО од останатите членови и дека другите земји не доволно ја финансираат.

Петерус објаснува дека САД остануваат столб за многу држави и дека НАТО добива нова смисла на постоењето.