Европската народна партија го избра германскиот европратеник Манфред Вебер за водач на европските избори во мај 2019 година.

Тој догодина ќе претендира за една од најважните функции во Европската унија-претседател на Европската комисија.

Вебер го победи бившиот фински премиер Александар Стуб. При гласањето, 46-годишниот баварец доби 79,2 отсто од  гласовите на делегатите на ЕНП. Неговиот ривал од Финска освои 20 отсто.