Вадим Красиков е име кое се појавува неколку пати во последните недели кога се зборува за потенцијална размена на затвореници меѓу Русија и западните земји.

Красиков издржува доживотна казна затвор во Германија за убиството на Зелимкан „Торнике“ Кангошвили во 2019 година во Берлин. Красиков застрелал и убил грузиски државјанин со чеченско потекло, кој се борел против руските војници во Чеченија, а подоцна побарал азил во Германија.

Красиков беше осуден во 2021 година, а германските судии објавија дека тој дејствувал по налог на руските власти, кои му дале лажен идентитет, пасош и средства за да го изврши убиството. Убиството, како и пресудата, предизвикаа голем дипломатски спор меѓу Русија и Германија.

Красиков и неговите правни застапници ја оспоруваа неговата вина, па дури и го доведуваа во прашање неговиот идентитет. Красиков на почетокот на судењето рече дека бил погрешно идентификуван и дека е роден во Русија во 1970 година, а не во Казахстан во 1965 година.

Руските власти му издале на Красик лажен пасош под името Вадим Соколов, со кој патувал во Берлин, каде што неколку пати ја застрелал жртвата од зад грб со пригушувачки пиштол во близина на берлинскиот парк Клајнер Тиергартен.