Државата Катар учествуваше во работата на вонредната виртуелна конференција за да ги објави ветувањата на Агенцијата за помош и работи на Обединетите нации за палестински бегалци на Блискиот исток (UNRWA).

Министерот за надворешни работи на државата Султан бин Саад Ал Мураики ја претставуваше државата Катар за време на конференцијата што се одржа во вторникот преку видео конференција.

Во говорот пред конференцијата, Н.Е. Султан бин Саад Ал Мураики истакна дека државата Катар ќе продолжи да обезбедува поддршка на УНРВА во рамките на овозможување да го изврши својот мандат, додавајќи дека државата Катар е и останува на првите редови на државите што го поддржуваат, како што обезбеди преку Катарскиот фонд за развој повеќе од 100 милиони УСД од 2015 година.

Тој објасни дека поддршката што ја дава државата Катар на УНРВА во 2020 година, која беше објавена во 2019 година, изнесува вкупно 11,2 милиони УСД, според договорот потпишан во декември 2019 година на маргините на Форумот Доха помеѓу Државата Катар и УНРВА, заедно со сума од 1,5 милиони УСД обезбедени од Фондацијата Образование над сите во државата Катар за поддршка на палестинската влада претставена од Министерството за образование за да се обезбеди право на образование за палестинските деца.

Ал Мураики истакна дека државата Катар ќе остане во првите редови на ефективните земји за подобрување на способноста на УНРВА за да продолжи да го извршува својот мандат и да ги спроведува своите активности ефикасно во согласност со нејзините принципи и цврста посветеност во поддршката на братскиот палестински народ.

Тој нагласи дека државата Катар денес е прва во арапскиот свет во обезбедувањето поддршка на основните ресурси на УНРВА за 2019-2020 година.
министерот за надворешни работи, изјави дека оваа конференција се одвива со оглед на зголемената финансиска криза со која се соочува UNRWA и дополнителниот товар наметнат од пандемијата на коронавирусот (COVID-19) за нејзината работа.