На вонредна седница на австриската Влада, закажана за утре, Јоханес Хан повторно ќе биде именуван за австриски кандидат за некоја функција во идниот состав на Европската комисија.

Австриската канцеларка Бригите Брилајн минатата недела најави дека официјална Виена ќе го предложи Хан за нов еврокомесар од оваа земја.

Тоа ќе треба да биде трет мандат на Хан во ЕК, каде првично беше комесар за регионални прашања, а во актуелниот состав на комисијата е комесар за проширување и соседска политика.

Сите австриски парламентарни партии ја најавија поддршката за именувањето на Хан.

Социјалдемократската партија на Австрија (СПО), која првично се воздржа, сепак, даде сосгласност откако тој се согласи целиот мандат да остане на местото комесар.

Австриските медиуми шпекулираат дека Хан може да го задржи ресосот за проширување и соседска политика.