Индиската вселенска агенција успешно ја лансираше првата лунарна мисија, откако првата беше презакажана заради технички проблеми. Беспилотното летало предвидено е да слета на Јужниот пол на Месечината, со надеж дека ќе направи некои важни откритија.

Чандрајан-2 се изигна во понеделникот од вселенскиот центар Сатис-Даван, кој се наоѓа на неколку километри во внатрешноста на Бенгалскиот залив. Индиската вселенска организација (ИСРО) за ова истражување ја користи ракетата „GSLV Mark-III“ тешка 640 тони.

Во изјава по лансирањето, Каиласавадиву Сиван, претседател на ИСРО, рече дека вработените на агенцијата работеле неуморно за да ја поправат грешката и “се вратиле со летање бои”.

“Ова е почеток на историско патување на Индија кон Месечината и да слетаме на место во близина на јужниот пол за да извршиме научни експерименти за да го истражиме неистраженото”, рече Сиван.

Леталото се очекува да ја допре површината на Месечината на почетокот на септември.

Мисијата е вредна 141 милион американски долари и е “демонстрација на растечката софистицираност на вселенската моќ на Индија”, изјави д-р Рајесвари Пилаи Раџагопалан, шеф на иницијативата за нуклеарна и вселенска политика во делот за истражување во Обсервер истражувачката фондација во Њу Делхи.

Рактетата ГСЛВ успешно го внесе „Чандрајан 2“ во орбитата на земјата

Индија ја започна својата прва лунарна мисија во 2008 година, а во 2014 година за прв пат испратија летало во вселената кое успешно влезе во орбитата на Марс.

Стартот на мисијата од неговата канцеларија во живо го следеше и премиерот на Индија, Наренда Моди.