Сигурно сте се запрашале дали поглаварот на римокатоличката црква има некакви примања. Италијанските медиуми пишуваат дека Папата Франциск има месечна плата од 2.500 евра која ја добива од државата Ватикан.

Иако тој живее во Светата столица и нема речиси никакви трошоци тој месечно добива надоместок.

2.500 евра не се никаков проблем за Ватикан ако се знае дека богатвото на оваа држава поседува 15 проценти од акциите во италијанската берза.Ватикан има големи инвестиции во банкарстовото, осигурувањето, градежништо и други бизниси.