Француската антитерористичка специјална единица RAID користи руска сачмарка „Вепрь-12“,, со калибар 12. Според мислењето на многу експерти, тоа е оружје што е неопходно во контратерористички операции.

“Вепр-12” е произведена од познатата руска фабрика за пиштоли “Молот”. Неговиот механизам беше развиен врз основа на познатиот систем Калашников. Пополнета е со кутија од 10 патрони.

RAID е елитна антитерористичка единица на француската полиција, која е директно подредена на францускиот министер за внатрешни работи. Поради црни комбинезони, тие често се нарекуваат “црни пантери”.

Главната цел е борбата против терористите, решавањето на заложничка криза, апсење на крајно опасни и вооружени криминалци, сузбивање на немири во затвори. Тие се специјализирани за обезбедување важни личности и јавни собири.