Многу европски земји повторно воведуваат затворање или делумно затворање на почетокот на 2021 година за да се борат против зголемениот број нови инфекции и смртни случаи.

Франција, Србија, Чешка, Шпанија и Португалија воведуваат нови построги мерки и нови затворања. Заклучувањето во Белгија е продолжено и остануваат строги мерки во Германија и Ирска. Шведска ги заостри своите мерки пред неколку дена, но тоа сè уште не се драстичните мерки што ги видовме низ цела Европа.