Tajван е најголемиот светски производител на чипови без кои не може да се замислат автомобилите, гонзолите за игри, мобилните телефони и компјутерите.

Полупроводниците – исто така познати како компјутерски чипови или само чипови – се составен дел од сите мрежни уреди

Позицијата на Тајван во светот на производството на полупроводници е малку како онаа на Саудиска Арабија во ОПЕК. TSMC има 53% удел на пазарот на глобалниот пазар.

Патувањето на Пелоси се совпадна со напорите на САД да го убеди TSMC – најголемиот светски производител на чипови, од кој САД се во голема мера зависни – да формира американска производствена база и да престане да прави напредни чипови за кинеските компании.