Намалување на цените на  “Ајфон“ на одредени пазари,  со цел да се намали падот  во продажбата. Ова го  најави шефот на Епл Том Кук, откако   приходите  од продажбата на ајфоните кој носи најголем  дел од заработката на Епл, се  намали  за 15% во последниот финансиски квартал.

Вкупните приходи на команијата паднаа за 5% во однос на истиот период следната година, на 84, 3 милијарди долари . Епл соопшти дека овој резултат  е последица на успорувањето на економскиот раст во Кина.

Кук  изјави дека потрошувачите се потешко профаќаат високи цени  и дека  јакиот долар ги поскапува  производите на ЕПЛ во странство и нанесуваат штета во продажбата на земјите во развој, пренесе ББС.

Кук изјави дека компанијата почнала да работи на новиот ценовник на своите телефони. Епл очекува да за период од 3 месеци   ќе оствари приход од 55 до 59 милијарди долари , што е пад за 3, 4 % на годишно ниво