Емирот од Катар, Шеик Тамим бин Хамад Ал Тани, се обрати на „Светскиот самит за вакцинирање 2020 “ во Лондон преку видео конференција и вети помош од 20 милиони американски долари за самитот, чија цел е да се соберат 7,4 милијарди американски долари за да се заштити следната генерација со вакцини, да се намали нееднаквоста во болести и создавање поздрав, побезбеден и попросперитетен свет.

Во својот говор Емирот ја повтори поддршката на Катар на СЗО во борбата против COVID-19.

Пандемијата „Ковид-19“ е невиден предизвик и закана за целото човештво, на сите нивоа.Во отсуство на ефективна вакцина или третман, некои земји и заедници се најдоа пред два избори.И двата се горчливи. Или да се заштитат себеси со заклучувања, што може да ја парализира економијата или да не се жртвува економијата, но да се ризикува животот на луѓето.Некои земји избраа да направат со коегзистирање со пандемијата и во исто време се борат против неа. Со оглед на значењето на човековата солидарност во овие тестови, понудивме над 20 држави ширум светот медицинска помош, вклучувајќи медицинска испорака и снабдување, како и изградба на болници на терен, покрај 140 милиони долари финансиска помош на мултилатералните здравствени установи кои работат во вакцина развој и гарантирање на ефективноста на медицинската нега, особено во земјите во развој.Во овој контекст, ја покануваме меѓународната заедница да работи заедно за да гарантира здравствена еднаквост во однос на пристапот до лекови и потребната медицинска опрема за сите земји-нагласи Емирот во своето обраќање.