Рускиот државјанин Александар Жуков , обвинет од властите на САД за рекламни измами во висина од 7 милиони евра е екстрадиран од Бугарија во САД. Моментално се наоѓа во затворот во Њујорк, јави руската амбасада во Вашингтон на својата официјална Твитер профил .

Руските дипломати од Генералниот конзулат во Њујорк наскоро ќе го посетат  Жуков во затвор, соопшти руската амбасада.

“Според адвокатот на источниот округ во Њујорк, на 18 јануари 2019 рускиот државјанин  Жуков бил екстрадиран во САД од Бугарија. Рускиот државјанин беше обвинет за заговор за измама”, соопшти амбасадата.

Жуков се наоѓа во затвор во Бруклин, Њујорк. Претставниците на рускиот Генерален конзулат во Њујорк наскоро ќе го посетат во затворот, а ќе му биде обезбедена потребната конзуларна помош”, додаде амбасадата.

Александар Жуков беше уапсен во Бугарија во ноември 2018 година, на барање на САД. Жуков беше обвинет за заговор за измама, заедно со петмина други руски државјани