Сите ние силно сакаме да заврши пандемијата на коронавирус што е можно побрзо, но тоа нема да се случи уште многу години ако најбогатите земји не ги поделат своите количини на вакцини со остатокот од светот, согласни се здравствените експерти.

Според Обединетите нации, до средината на февруари годинава вакцината ја примиле 191 милион луѓе ширум светот, но повеќе од три четвртини претставувале жители на само 10 земји. Спротивно на тоа, во истиот период, во приближно 130 земји во светот, каде што живеат вкупно околу две и пол милијарди луѓе, никој не бил вакциниран – ниту една личност, пишува порталот ScienceAlert.

Експертот за јавно здравје и професор на Универзитетот Дјук, Гевин Јамеј е уште еден во низата загрижени научници и медицински професионалци кои ги повикуваат богатите држави да престанат да „ја складираат“ вакцината против ковид-19 само за своите граѓани.

Во неодамнешниот коментар објавен во престижното списание „Природа“, Јамеј користеше пример за теорија на игри за да објасни зошто „национализмот на вакцините“ на крајот е себичен и самопоразувачки.

Јамеј верува дека пандемијата, ако најбогатите земји во светот продолжат да ја складираат вакцината, може да трае уште седум години.

Во глобалното здравство постои мантра според која избивање на пандемија било каде во светот може да резултира со нејзино избивање насекаде. Затоа е во интерес на сите нас, како меѓународна заедница, да почнеме да ги споделуваме дозите на секого, бидејќи тоа е единствениот начин да се гарантира глобално снабдување со вакцини“, изјави Јамеј за„ Природа “.

Постојат различни начини со кои може да се гарантира еднаков пристап до вакцините против ковид-19 за сите во светот и притоа да инвестирате и остварувате профит. На пример, склучувањето договори меѓу производителите и богатите земји може да придонесе за проширување на глобалното снабдување и да овозможи производство на вакцини на други места во светот.

Како нација, ние сме како бродови во океанот. Имено, заедно се воздигнуваме и паѓаме “, вели Јамеј.

Новата програма за глобален пристап до вакцините против ковид-19, „Ковакс“, ја смета за добар пример што може да не одржи сите на површина во времињата без преседан.