Едно притискање на Владимир Путин на белото копче во нуклеарниот куфер Чегет ќе ја запечати судбината на светот во рок од шест минути.

Тој повторно го предупреди Западот дека Русија е подготвена за нуклеарна војна доколку НАТО испрати свои војници во Украина, а зад таа закана стојат 5.580 нуклеарни боеви глави.

Според Федерацијата на американските научници, од нив, околу 1.200 боеви глави се повлечени во резерва, но се зачувани. Има 870 борбени дежурства на мобилни или фрлачи во силоси на копно, потоа 640 на подморници, а во базите за стратешки бомбардери 200. 2.670 се планирани за надополнување по лансирањето на првиот бран. Во исто време, научниците и генералите пресметуваат дека по 200 боеви глави се доволни за целосно уништување на САД и Европа, па Кремљ има моќ да го уништи светот неколку пати, анализира „Република.рс“.

Наредбата за нуклеарен напад ја дава претседателот на Русија преку командниот апарат во куфер од 11 килограми. Чегет се активира со вметнување картичка, а во делот наречен команда има две копчиња: бело, кое издава наредба за нуклеарен напад и црвено, кое го откажува.

Нарачката од Чегет се пренесува на мрежата „Кавказ“ со комуникацискиот систем „Казбек“, кој вклучува жичани, радио и сателитски врски. Целата операција трае многу кратко и по неа ракети со нуклеарни боеви глави би летале кон Америка и Европа.

Во случај на смрт на шефот на државата, системот „Периметар“ би лансирал ракети кои би испраќале сигнали за лансирање на нуклеарни проектили.